Menu Zavrieť

po sčítaní – rím.kat.: 55,8 %

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20220120017

Najviac, až 55,8 % obyvateľov (3,04 milióna), si uviedlo rímskokatolícke náboženské vyznanie. Jeho podiel oproti roku 2011 však poklesol o vyše 6 percentuálnych bodov. Z hľadiska početnosti potom nasleduje evanjelické s 5,3 % (287-tisíc) a gréckokatolícke so 4 % (218-tisíc). štvrté miesto patrí kalvínskemu vyznaniu (1,6 %). Všetky ostatné náboženské vyznania majú podiely menšie ako 1 %.
Druhou najpočetnejšou skupinou je však skupina bez náboženského vyznania. Takmer 1,3 milióna obyvateľov, čo predstavuje 23,8 %, uviedlo, že je bez náboženského vyznania, uviedol Štatistický úrad. 

V okrese Námestovo v ako jedinom deklarovalo príslušnosť k Rímskokatolíckej cirkvi v Slovenskej republike viac ako 90 % obyvateľov (92,4 %). Žiadna iná denominácia nedosiahla taký stupeň homogenity v žiadnom okrese.

Najvyšší podiel obyvateľstva bez vyznania je v Bratislavskom kraji, takmer 40 %. Okresy, v ktorých dosiahol podiel obyvateľstva bez vyznania viac ako 40 % sú všetky okresy Bratislavy a okres Rožňava.

….Aj preto chceme pri tejto príležitosti zdôrazniť nádej, že pandemická situácia, ktorá vážne zasiahla život cirkví na Slovensku, sa zlepší, a opatrenia konečne umožnia, aby sa návštevy chrámov a vysluhovanie sviatostí vrátili do normálnych koľají….